teces logo

KC-SURE uspešno posredoval izhodišča k Strategiji pametne specializacije Slovenije

Trenutno potekajo pod okriljem Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) aktivnosti za pripravo strategije Pametne Specializacije Slovenije (SPS), ki se bodo zaključile do konca junija 2014. Pri pripravi izhodišč SPS smo do 9. maja 2014 pod okriljem CoCoSi – kompetenčnih centrov Slovenije kot KC-SURE, sodelovali s poslanim predlogom.

Pripravili smo predlog ključnih usmeritev s področja sistemov učinkovite rabe energije (pametna omrežja, zgradbe, emobilnost, ...) ter fokusiranjem na področje MIKRO-OMREŽIJ kot uporabo energetsko učinkovitih sistemov v pametnih zgradbah, omrežjih in skupnostih.

Predlog: Pobuda za obravnavo v okviru pametne specializacije Slovenije: MIKRO-OMREŽJA uporaba energetsko učinkovitih sistemov v pametnih zgradbah, omrežjih in skupnostih (.pdf)

Tako so bila v prejšnjem tednu s strani SVRK na konferenci PODIM predstavljena krovna področja usmeritev SPS, od katerih so prioritetna področja uporabe naslednja:

  1. Smart cities: smart grids, energy systems, mobility, and logistics, smart public services with open data,
  2. Smart factories: tool-making, energy efficiency, flexibility and mobility, micro grids,
  3. Smart home of the future: sustainable construction, new design, specialised markets (taking into account changed demand due to ageing,...), smart materials (including textiles and wood), appliances, micro grids )
  4. Power and energy systems: mechatronics, vehicle components, electroenergetics,
  5. BioMed: pharmacy, medical equipment, health, tourism, wellness & (anti-) ageing
  6. EcoSlovenia: towards ecological and experience based destination branding and product development – related to tourism and beyond, e.g. ecological food supply chains

Do prve polovice junija 2014 bodo tako potekale še zaključne aktivnosti SPS.

V tem času se bomo tudi z drugimi kompetenčnimi centri poskušali najti presečna področja, kot KC-SURE pa se usmerjamo na podrobnejšo pripravo identificiranih področjih. Kot eno izmed ključnih področij, na katerih ciljamo na mednarodni preboj s celovitimi rešitvami , predstavljajo ravno mikroomrežja ter njeni gradniki - sistemi, ki predstavljajo glavnino kompetenc in rešitev iz dosedanjega področja delovanja ter partnerjev.

Kar bo tudi tematika 3. delavnice partnerjev v torek, 27.5.2014 na GZS.

 

Gradiva:

Dokument: KC-SURE Pobuda za SPS-MICROGRIDS (.pdf)

Dokument: KC-SURE2 Predlog vsebinskih podrocij delovanja (.pdf)

A. Kert na PODIM: http://www.svrk.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/5737/

P. Wostner na EC Workshop RIS3: Slovenia: Prioritisation, Entrepreneurial Discovery and Policy mix in the RIS3 process (.pdf)

 

 

 

Partnerji projekta

Aktualno

Cluster Management Excellence

TECES label bronze

 

CoCoSi logo Iniciativa slovenskih kompetenčnih centrov

 

 

 

Prijava na e-obvestila