teces logo

Bartec Varnost z novim elektromotorjem do povečanja tržnega deleža

Prototip 3-faznega asinhronskega elektromotorja v protieksplozijski zaščiti Ex d podjetja Bartec Varnost d.o.o. že ob koncu razvojne faze izkazuje, da se bo uvrstil v sam vrh tržnih produktov podjetja.
Izdelek sodi v novo serijo nizkonapetostnih elektromotorjev moči 250-400 kW in je bil razvit v okviru KC-SURE s partnerskim sodelovanjem Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. S prvimi naročili za prihodnji dve leti je zagotovljena industrializacija produkta, rezultat uspešnosti pa so perspektivne napovedi prodaje, ki naj bi omogočile v prihodnosti podjetju 10% rast prihodkov in 20% rast dobička na področju elektromotorjev.

Podjetje Bartec Varnost d.o.o. je v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru v okviru aktivnosti kompetenčnega centra KC-SURE razvil in izdelal prototip 3-faznega asinhronskega elektromotorja v proti eksplozijski zaščiti Ex d in z osno višino 355 mm, ki sodi v novo serijo asinhronskih elektromotorjev moči v razponu od 250-400kW.

Prototip motorja je bil električno preizkušen v pooblaščenem laboratoriju VUES v Brnu, certificiranje in eksplozijski preizkus po ATEX-u in IECEx-u pa se izvaja pri pooblaščeni inštituciji FTZU na Češkem. Eksplozijski preizkusi so v začetku avgusta 2013 uspešno prestali vsa testiranja, sedaj pa je razvoj v fazi optimizacije posameznih tipov in moči (2p, 4p, 6p), kjer je poseben poudarek namenjen izkoristku in segrevanju.

Novi produkti omogočajo podjetju večjo konkurenčnost zlasti pri projektih v rudarstvu, kjer skupaj s stikalno opremo (motorska zaščitna stikala, odklopniki, transformatorji,..) sedaj pokrivajo celotno paleto proizvodov, po katerih je največje povpraševanje.

Da je na vidiku zgodba o uspehu kažejo prva naročila, ki jih podjetje prejema; tako so za leto 2013 prejeli naročilo za tri ter za leto 2014 še devet 400 kW motorjev. Podjetje je doslej v razvoj in opremo že vložilo 350.000 € lastnih sredstev, načrtujejo pa še več kot 450.000 € potrebnih investicij in nadaljnjih vlaganj, da bo produkt pripravljen za redno prodajo. Motor 5KTC 355-400 kW je bil razstavljen in predstavljen na letošnjem sejmu rudarske opreme v Katowicah od 10.-13.9.2013.


Partnerji projekta

Aktualno

Cluster Management Excellence

TECES label bronze

 

CoCoSi logo Iniciativa slovenskih kompetenčnih centrov

 

 

 

Prijava na e-obvestila