teces logo

Kolektor Group se z novim distribucijskim transformatorjem pozicionira med vodilne dobavitelje

Tip distribucijskega transformatorja, ki ga je družba Kolektor Group razvila v okviru projekta KC-SURE, bo v naslednjih letih vse bolj atraktiven in pomemben pri izgradnji pametnih omrežij v Evropi in svetu, navajajo nemške študije.
Cilj družbe Kolektor Group je slediti tem trendom in postati eden od pomembnejših dobaviteljev distribucijskih transformatorjev;  vsekakor pa bo prodaja močno odvisna od hitrosti razvoja pametnih omrežij.

Distribucijski transformatorji se v elektrosistemu uporabljajo za zadnjo transformacijo napetosti na nivo, ki jo potrebuje končni uporabnik. Navadno se moči teh transformatorjev gibljejo med 50 in 1600 kVA, napetostna prestava v sodobnih sistemih pa znaša 20/0.4 kV. Značilnost teh transformatorjev je med drugim tudi ta, da imajo navadno vgrajeno stikalo, s katerim je možno v breznapetostnem stanju, v nekem manjšem obsegu (+- 2 x 2.5%) spreminjati razmerje napetosti med primarno in sekundarno stranjo transformatorja. Njihova značilnost je ta, da se transformator ne more prilagajati trenutnim napetostnim razmeram v omrežju, kar ima za posledico tudi določeno nihanje napetosti na strani uporabnika. Regulacijski transformator to pomanjkljivost odpravlja in pripomore k boljši kvaliteti električne energije na strani uporabnika.

Razvoj na tem področju gre v uporabo manjših regulacijskih stikal, ki so po velikosti prilagojena obstoječim dimenzijam transformatorjev. Poleg tega omogočajo večje število stopenj, kar je omogočeno z vključitvijo dodatnega prilagodnega avtotransformatorja v vsako od faz obstoječega transformatorja, potrebna pa je tudi drugačna izvedba navitij transformatorja. Večletno sodelovanje s podjetjem Maschinenfabrik Reihhausen, je hčerinskemu podjetju družbe Kolektor Group, podjetju Kolektor Etra, omogočilo korak naprej v smeri izdelave regulacijskih distribucijskih transformatorjev.

Kot rezultat skupnega znanja je bil razvit prototip distribucijskega transformatorja, ki ga bo možno uporabiti v pametnih elektrodistribucijskih sistemih (»smart grid«). Za optimalno delovanje sistema pa je še vedno potrebna natančna analiza delovanja elektroenergetskih omrežij, ki je osnova za določanje lokacije uporabe regulacijskega transformatorja.

Partnerji projekta

Aktualno

Cluster Management Excellence

TECES label bronze

 

CoCoSi logo Iniciativa slovenskih kompetenčnih centrov

 

 

 

Prijava na e-obvestila