teces logo

Kolektor Group in UM FERI razvila nov štirikvadrantni pogonski sistem TFM

Družba Kolektor Group in UM-FERI sta v sklopu aktivnosti projekta KC-SURE razvila nov pogonski sistem s štirikvadrantnim pretvornikom in električnim strojem s prečnim magnetnim pretokom (TFM). Sistem omogoča dvosmerni pretok energije med omrežjem in pogonom ter korekcijo faktorja moči (PFC).

Uspešnost sodelovanja sedaj potrjujejo z vstopom v nov skupni projekt preko razpisa Raziskovalni vavčer.


50 kW pogonski sistem s strojem s prečnim magnetnim pretokom TFM (transverse flux machine) je nov visokoučinkoviti pogonski sistem, skladen z mednarodnimi standardi za industrijsko opremo, ki omogoča dvosmerni pretok energije, korekcijo faktorja moči (PFC) in tako prevzema iz elektroenergetskega omrežja praktično samo delovno energijo. V idealnem primeru, ki predstavlja dodano vrednost sistema, je mogoče faktor moči tudi nastavljati, glede na potrebe omrežja, in tako kompenzirati vplive jalove energije ostalih bremen.

Projekt je rezultat razvojnega sodelovanja družbe Kolektor Group in Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Sodelovanje v okviru aktivnosti konzorcija je poglobilo odlično sodelovanje med partnerji, sočasno pa so se odprle možnosti za nove povezave, za razvoj novih produktov in nastop na novih trgih (industrija, električna vozila, …).

Tovrstna sodelovanja pomagajo pri zviševanju znanj partnerjev projekta in omogočajo kompetentnejšo prisotnost na trgu ter s tem povišujejo verjetnost uspešnih novih produktnih rešitev. Nadgradnjo omenjenega partnerstva dokazuje vključitev v popolnoma nov projekt preko Raziskovalnega vavčerja.

Partnerji projekta

Aktualno

Cluster Management Excellence

TECES label bronze

 

CoCoSi logo Iniciativa slovenskih kompetenčnih centrov

 

 

 

Prijava na e-obvestila